Jasa penjajah British

Tunggu! Jangan tembak saya dulu.

Semalam, anak-anak saya tanya saya kita merdeka dari siapa?

Dari penjajah British? Dari Jepun?

Saya cuba menerangkan kepada mereka dengan seberapa ringkas yang boleh.

“Dulu, kita semua adalah pekerja/kuli/buruh kasar. Orang British boss. Kita panggil mereka Tuan dan Sir. Tapi sekarang, kita adalah boss sendiri.”

Tetapi apabila saya tengok di sekeliling saya, saya rasa amat bertuah kerana kita dijajahi pihak British. Tak percaya? Cuba tengok kemudahan infrastruktur kita. Jalan-jalan, bangunan, keretapi, hospital, sekolah, sistem pelajaran termasuk pokok-pokok yang cantik-cantik itu.

Jadi, anak saya beritahu saya bahawa, kita cuma patut rasa merdeka dari Jepun dan bukan British.

Ya tak ya juga. Mereka datang dan telah memberikan kita banyak manfaat. Kalau kita banding negara kita dengan negara-negara di sekitar Asean yang tidak dijajahi oleh British, negara kita memang lebih moden dan mempunyai ‘standard of living’ (oi, tak senang nak pikir lama-lama, ok?) yang lebih tinggi.

Semasa saya di Hongkong dan Singapura dahulu, saya amat terpegun dengan sistem yang ditubuhkan oleh pihak British. Kita (HK, Spore dan Msia) mempunyai ciri-ciri yang lebih kurang sama. Mereka cukup handal mendirikan sebuah negara yang sistematik. Malangnya, kita sendiri yang mengesekurukan (hahaha, my own word for screw-up) kemudahan itu.

Jadi, semasa kita melaung-laung Merdeka macam kera, biarlah kita memperingati jasa-jasa penjajah kita dahulu. Tanpa mereka, iaitu askar-askar British yang datang menolong kita, mungkin kita masih duk kat hutan makan ubi kayu.

So, what I wanted to say is – We must be thankful to our former colonial times and the British who came to help us out of the woods (literally). Without them, we would never be where we are today. God bless all those whom had travelled across the seas from their comfortable England to Malaya to help us. May their souls rest in peace and to those who are alive, I am forever grateful. I hope our Government will not continue to try burying them under the carpets. For God’s sake, don’t try to change those British names to any other names. They deserved to be remembered for what they had done for us. If we are indeed a dynamic country, our administration should try to carry on the legacy and improve.

(unrelated – fucking, cibai streamyx is hiccuping again)

9 Replies to “Jasa penjajah British”

  1. Tanpa depa saya tak boleh pi sekolah omputeh, belajaq cakap omputeh. (sama sekolah ngan anak akak) Dan saya belajaq satu lagi perkataan baru, ‘mengesekurukan’. KKK. Tapi bunyi macam katak puru lah. Saya ingat ejaan sepatutnya ‘mengskrukan’ lah. Mungkin kot? Ntahlah, lantaklah.

  2. Re response no.1 ahkhiong (justin Yap)-kcyap.com/2dayblog.com:
    The real person behind the posting of daily entries in 2dayblog.com is Malaysian Justin Yap(ahkhiong). Justin’s own website is kcyap.com but he committed a wordpress contest scam earlier this year and he is now hiding behind the 2dayblog.com website. His website kcyap.com is now redirected to 2dayblog.com. If you type “kcyap +scam” in Google or Yahoo search box, you can view pages relating to the scam committed by kcyap.

Comments are closed.