Sempena bulan kemerdekaan, saya akan blog dalam BM!

Saya sudah jemu baca berita basi. Tiap-tiap hari tak ada lain cerita. Jadi mulai hari ini saya hendak tulis karangan saya dalam Bahasa Malaysia. Tetapi sayang sekali saya tidak dapat tukar semua pos saya kepada BM kerana itu celaka mia syarikat yang sumbat duit masuk poket saya kata blog saya mesti ditulis dalam Bahasa Inggeris.

Cakap pasal Bahasa Inggeris, itu celaka mia pompuan-pompuan semua kata saya dan lain-lain rakyat negara kita tidak fasih B.I. kerana B.I. bukan bahasa ibunda kita. Niamah, kurang ajar betul. Mereka beranjing betina kata bahasa mereka lebih cun kerana orang amalika, kulit putih kononnya.. Niamahfulat, I ingin tanya, eh, celaka, lu olang amalika bukan olijinal mia. Lu mia nenek moyang dahulu kena buang negara dari England ke amalika sebab nenek moyang hampa semua banduan. Keturunan banduan-banduan semua tau?

Kurang-kurang, negara saya dijajahi oleh orang Inggeris yang sebenar, jadi setidaknya, bahasa luntun (london) saya lebih cun dari dia orang. Hampeh betul. Jadi saya pun dah tulan dan tembak balik. Bila kita di alam siber, bukan tengok bahasa siapa lebih canggih. Kita tulis itu pos-pos dan dapat bayaran untuk SEO. Bukan English composition test lah. Niamah. Saya hentam balik kata, “Tak kira bahasa siapa lebih canggih. Yang penting, SEO skills. Siapa boleh lawan saya? Pos-pos saya masuk tempat #1 di Google.” Bhutoh mak hang, mereka semua cukup pandang rendah rakyat kita. KNN.

DSCN2521
(in case you do not know, McDonald’s is selling this Spongebob soft pillow for RM13.90. Go get gaybob. It has a huge red mouth that opens from the front to back. Yeah, right through! Freaky eh? And no, McD is not sponsoring this post.)

Anyway, the translated version :

I am writing this post in my national language, Bahasa Malaysia because we are going to celebrate our independent day on 31st August. Basically, the above is how much I love my country. How beautiful my country is. The national flower is hibiscus. The national food is nasi lemak. The national past time is blogging and calling each other names.

The end.

My translation correct or not? Say YES!
(and sorry I didn’t reply comments today ‘cos I was out the whole day watching Simpson)

30 Replies to “Sempena bulan kemerdekaan, saya akan blog dalam BM!”

  1. Lu punya BM banyak power!!

    Maaf… Saya sepatutly guna “berkuasa”, bukan “power” sebab itu BI…

    Harap Maaf Puan!!

    Damn! I’ve not written in BM in umpteen years. 😆

  2. hahaha!!! Damn good one and “YES”!

    These ang mohs, if their English so good, the advertisers no need to put “No spelling and no grammar mistake” loh. Niamah…not u, THEM. LOL!

  3. Itu semua cemburu kita orang lebih rajin dan canggih daripada dia orang.
    Ingerise I biasa saja banding dgn hang, tak da luntun punya standard la, I Cina sekolah mah, tapi hor saya punya angmoh native speaker kira saya lebih canggih tulis karangan banding dgn dia, dia rela mati kalau disuruh peras otak tulis esei macam kita orang.

  4. *lol*

    saya sangat suka karangan BM awak. Adakah ini akan menjadi satu kelaziman di sini?

    kelaziman, tau, bukan kezaliman, heh.

    as for the SpongeBob pillow = EEEWWW!!! My friend bought one, and was tossing it around… I dunno, something about it is just *wrong*.

    Totally creeped me out.

  5. mereka beranjing betina.LOL

    lu mia BM first kelas! xD

    i did think of doing this before writing in bm, but i guess i kenot write any better in bm la. paiseh paiseh

  6. Lu mia SEO skill banyak keat!

    Tiap-tiap tahun pun lu tulis dalam BM, lu memang seorang rakyat yang setia kepada Negara lah. Oleh sebab itu, kerajaan tak akan kejar lu untuk tax pendapatan. LoL…

  7. wa sepot sama lu, lilian. wa orang punyia yinggeris lagi hebat kompair sama dia olang amelika. wa olang ala cipta manyak ‘vokabolaly’ yinggeris. dia olang tara kreatif punyia. cakap sudah lama punya tara ‘vokabolaly’ baru.

  8. waseh!!dwi bahasa betul!!!
    i bought one of the yellow sponge for my 1 year old. he likes it a lot….and starts laughin everytime he sees it.

  9. Alamak!!! Banyaknya komens. Telima kasih, tuan-tuan, puan-puan, goblok dan goblik sekalian. Gua manyak seronok baca lu mia komens semua.

    Kalau ini maciam, hari hari saya tulis dalam BM.

  10. Bolehkah itu bahasa Hokkien mia sumpah-sumpah itu di terjemah sebab saya nak tahu makna dia. Supaya saya boleh pakai di pejabat.

Comments are closed.