Tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Tiap-tiap tahun, saya ada banyak cerita hantu untuk merepek. Tetapi, tahun ini spesel sikit. Saya akan terang kepada semua apa itu Perayaan Hantu Lapar atau Hungry Ghost Festival di Malaysia.

Kaum Cina yang beragama Taoist akan mengingati Perayaan Hantu Lapar pada bulan tujuh, mengikut kalendar Cina. Biasanya, mereka akan merayaakan PJL selama lima belas hari, iaitu bermula dari malam ini hingga bulan mengambang.

Siapakah hantu-hantu itu? Biasanya, mereka adalah roh-roh yang mati tanpa keluarga. Jadi, mereka kebiasaannya merayau-rayau di merata-rata tempat. Oleh kerana mereka tak ada keluarga, tidak ada sesiapa yang bersembahyang untuk mereka. Kesian kan?

burning paper effigies for the netherworld

Jadi, orang-orang Cina beragama Taoist (orang Buddist tidak percaya terhadap perkara ini) akan menghulurkan makanan dan ‘wang-wang’ kertas kepada roh-roh ini. Wayang Cina yang tuan-tuan, puan-puan tengok merupakan hiburan untuk roh-roh kesian ini.

Jika kamu semua tengok, di tempat sembahyang sana, biasanya ada satu raksaksa bermuka hitam dan lidah panjang. Dia merupakan ketua yang menjagakan pintu neraka. Sesetengah hantu atau roh ini adalah manusia yang dahulunya telah berdosa dan telah masuk neraka kerana perbuatan mereka.

hungry ghost festival prayers

Dua minggu ini merupakan ‘Happy Holiday’ untuk si hantu ini semua. Penyembah (worshippers?) ini semua menyembah roh-roh ini atas belas kasihan seperti mana kita memberi makanan kepada pengemis.

Tak percaya? Dahulu, kawan saya yang tinggal di Kelantan, seorang Cina ada memberitahu saya perkara ini. Jirannya, Melayu. Pada suatu hari, gadis Melayu itu tiba-tiba bercakap Hokkien. Jadi mereka panggil kawan saya ke rumah mereka. Seorang lelaki Cina telah mati akibat kemalangan jalan dan dia hendak ‘balik’ ke rumahnya. Dia telah memberitahu tempat tinggal keluarganya. Kawan saya seorang jurutera, jadi dia tidak berbohong.

chinese opera

Lagi satu insiden yang saya sendiri tengok adalah ah pek Cina sebelah rumah. Dia telah pergi melepak di tempat wayang Cina itu. Tiba-tiba, dia bercakap Tamil. Kami tahu ah pek itu tidak boleh bercakap Tamil. Jadi, roh India itu telah merasuk ahpek itu.

Saya beragama Kristian sekarang. Tetapi, dahulu semasa saya beragama Taoist, saya juga ada menyembah roh-roh ini. Ini bukanlah kepercayaan karut tetapi cuma belas-kasihan dan juga untuk perlindungan diri. Maklumlah, kalau saya baik terhadap hantu-hantu tu, mereka tak lah kacau saya. Sekarang, saya cuma percaya kepada Tuhan yang satu dan percaya Tuhan maha kuasa.

Tetapi, kalau tak percaya lagi, cuba tanya kawan-kawan yang berkerja di hospital sama ada lebih banyak orang tua-tua mati di bulan tujuh. Kadang-kadang, bulan ini jugak akan berlaku banyak kemalangan jalan.

PICT4306

Jadi, tujuan saya tulis ini adalah untuk memberi sedikit penerangan mengapa sesetengah orang sembah hantu. Janganlah kita pandang serong sebelum memahami kepercayaan orang lain. Niat-niat mereka memang murni walaupun ia bercanggah dengan agama kita (Islam, Kristian atau pengikut Buddist). Tujuan utama adalah untuk memberi pertolongan kepada roh-roh yang ‘liar’ ini. Roh-roh ini biasanya digelar ‘good brothers’ atau abang-adik. Malangnya, di masa moden ini, ada banyak orang sembah hantu untuk jadi kaya dan ada jugak yang membawa konsert yang tidak senonoh.

Ahem, sekian terima kasih. I think I have written the most enlightening post on the Taoist belief for the benefits of Malays to understand. There is a wide gap between the understandings on Hungry Ghost Festival and the rational of praying to ghosts.