Get Adobe Flash player


Warkah Untuk PM (Pak Lah sent a PERSONAL letter to me!)

I got a PERSONAL letter from Abdullah Hj Ahmad Badawi, Pengerusi Barisan Nasional. Don’t pway-pway, I got letter from the PeeEmm you knowww…..

IMGP9232

Since Pak Lah acknowledge me as saudari, I can address him back as Pak Lah. Here goes…

Warkah Untuk PM – Pak Lah

Pak Lah

Saya amat terpegun dan terharu Pak Lah ada masa untuk tulis surat kepada saya. Jadi, sebagai rakyat Malaysia yang amat bersopan, maka biarlah saya membalas surat Pak Lah yang bertarikh 25 Februari 2008..

Sebelum itu, saya nak tau, mana Pak Lah dapat alamat saya? Ini bukan dari SPR sebab saya tidak berdaftar di tempat tinggal saya. Jadi dari spammer mana satu Pak Lah beli alamat saya?

IMGP9231

Kedua, saya memang pantang melihat orang-orang terkemuka, ahli politik, ratu cantik, artis-artis dan VIPs semua mempergunakan orang-orang kurang upaya sebagai bahan tunjuk sifat prihatin mereka. Ok lah, Bahasa Malaysia saya sudah karat tapi maksud saya, memang saya rasa amat sedih bila mereka semua digunakan dalam poster-poster, televisyen dan lain-lain. Sekiranya kita ikhlas, biarlah hulur pertolongan tanpa meminta apa-apa publisiti.

Pak Lah, surat Pak Lah bermula begini :

Empat tahun telah berlalu semenjak saudari mengamanahkan Barisan Nasional dengan mandat besar….

Eh, Pak Lah, dah silap lah. Saya pangkah PAS dan DAP. Saya tak bagi mandat kat BN punnnnn. Bukan apa, saya memang perangai ‘power to the underdogs’ dan akan mempertahankan parti-parti yang ditindas.

Pak Lah ada pok-pek macam macam pasal ekonomi, pekerjaan dan macam-macam lagi. Saya tak minat lah, Pak Lah. Yang saya risau ni….Dah pukul 3.30 petang dan anak-anak saya pun belum balik dari sekolah kerana mereka semua perlu bertungkus-lumus nak jadi ‘straight A’ students supaya Kerajaan BN dapat temberang yang negara kita semua mencapai 98% literacy (apa tu literacy?).

Pak Lah hari hari cakap pasal pembangunan. Itu pun saya tak minat. Yang saya nak, biarlah suami saya balik kerja awal sikit dan tidak terkena trafik jam sampai berjam-jam kat jambatan Pulau Pinang. Ni saya nak tanya Pak Lah. Pasai apa hang tak bagi kami buat jambatan baru dari dulu-dulu lagi? Pasai apa hangpa ni dok habaq kat Tsu Koon tu kerajaan tak ada duit? Ni…tolong Pak Lah habaq.

Lagi pun, buat apa pembangunan besar-besar? Kilang-kilang semua tu penuh orang Indon, Nepal, Bangla dan macam-macam lagi. Masalah sosial lagi bertambah. Bagi saya, kita sekadar cukup makan, cukup tinggal dah cukup lah, Pak Lah. Tak payah Pak Lah temberang :

‘nilai dagangan antarabangsa melangkau tahap lebih 1 trillion ringgit’

1 trillion pun…..kami kena bayar income tax, interest dari EPF bertambah kurang, toll pun naik, petrol pun naik, harga barang barang keperluan harian pun naik….

Jadi, minta maaf lah Pak Lah…saya dah bosan dengar propoganda BN. Tiap-tiap hari, ahli-ahli BN semua berkata bahawa mereka telah berjaya menangani masalah penduduk-penduduk miskin seperti menebang pokok, membersih longkang dan kerja-kerja macam tu. Eh, Pak Lah, ingat saya ni bodoh kah? Kan masalah-masalah longkong tersumbat, jalan berlubang semua tu berasal dari Majlis Perbandaran yang tidak efektif? Dan kan Majlis Perbandaran tu pihak UMNO. Jadi…apa yang sangat terror-merror pasal longkong tersumbat?

Lagi pun, Koh Tsu Koon dan orang Gerakan terus berkata ‘Give us another five years’ (to achieve something). Kan kami dah beri LIMA PULUH TAHUN? Tak cukup lagi kah?

Jangan marah, Pak Lah. Saya cuma tunjuk sifat demokratik. Kan negara kita demokratik. Jadi, saya ada hak meluahkan pendapat saya juga. Betul tak?

Semoga berjaya, Pak Lah. Saya tetap ‘power to the underdogs’ dan undian saya tetap kepada pihak yang tidak dapat bersuara. Nanti bila Barisan Nasional dah kalah, pilihanraya ke 13 baru saya undi Pak Lah, ok? Kan 13 lucky number Pak Lah.

HOI, BACA BETUL-BETUL DULU LAH! INI BUKAN LAMAN WEB WARKAH UNTUK PM LAH. SALAH ALAMAT.

**Self-advertisement. If you are feeling hungry, visit my Best Recipe food blog, if you want to make money online, visit my Make$ Money$ Blog and if you wish to read about my faith, visit my Christian blog.




141 Responses to “Warkah Untuk PM (Pak Lah sent a PERSONAL letter to me!)”

  1. pak lah, leh x kuragkan hiburan??????pe yg mereka dok merepek dlm laman ni ketepikan dulu..semua 2 tok kepentingan sendiri…kalu leh, kawallah program realiti tv…skang ni banyk sgt…pak lah sedar x program realiti cam ni lah yg merosakkan bangse melayu????contohnye, artis af,bile da famous, mulalah tunjukkn belang, buka canela,buka cinila, zina sanela,zina sinilah, gambr bgel la, gambo tgh berzinala….leh x kurgkan @ sekat?????tlog ye pak lah…..kawe arap sgt…..kawe tetap sokong kerajaan BN n UMNO……kerajaan bukan seng2 nak naikkn harga minyak…tapi ini isu global…..tlogye pak lah.semoga allah panjagkan usia pakla.tabah hadapi setan2 yg bertopengkan manusia

  2. xtau la nak kata apa.
    tp everyone should know that bukan senang nk tadbir sebuah negara.
    apa y pmimpin2 kite dah wat slama ni pon dah cukup bagus.
    cube korang g endon, india, bangladesh etc,
    baru korang sedar negara kite lbih bgus even bru
    52thn merdeka.

    pasal org ni salah, org itu salah, boleh tak jgn dengar trus pcaya?
    manusia mmg mudah begaduh sbb fitnah!
    so biarkan je.itu sume mainan politik.
    sebagai rakyat, as long as boleh pegi mana2 tanpa ada bom sana sini,
    cukup makan, ade transport, boleh belajar, bersyukur la dengan apa y ada.

    kalau pmbangkang amik alih, semua ini still ada, i never mind.
    but what if kite sume dah xhidup harmoni mcm skrg?
    nak perang sesama rakyat ke?
    kita berbagai kaum harus fhm akan kedudukan negara kita.
    susah nk tadbir sbenarnya.

    so please bg sokongn supaya negara trus maju.

    jgn cuma asyik cr kesalahan org je.
    kebaikan y dah dilakukan buat2 xnmpak!

    lu pkey la sndiri!

  3. i love malaysia.
    for those who dont, please get out from here!
    we dont need any citizen like you!

  4. fucking bitch fuck off from malaysia if you dont like this country

  5. Eh anjing betina yang bernama lilian jugak – Takde street protest keh? Manyak senang baca blog? Ney, kat utara sini, hang tak mai kah?

  6. assalamualaikum…
    paklah…emmm sy tau…bukan paklah baca pon suma benda yg dihantaq ke sini….tp juz want u to know that… suatu hari nnti kebenaran akan muncul….
    sy cakap based on apa yg suma org nampak..bukan sy nampak…
    cakap pasai islam hadhari…. ok fine… apa sebenaqnya yg islam hadhari tu bawak…nilai2 apa yg dipraktikkan???
    kalau nak dibandingkan dgn ilmu sy…of cause la ilmu paklah lebih…
    jd, napa biaq isteri paklah pakai tudung mc tu???
    yg tu ka sebenaqnya islam hadhari???
    islam yg suruh suma isteri2 pemimpin pakai tudung setenga kepala?
    bukan ka pemimpin tu harus tunjukkan nilai2 keislaman kepada rakyat???
    bukan ka tiap kali solat jumaat pemimpin yg patut imamkan rakyat???
    untuk aboy BN….xkisah la…masing2 ada pendapat????
    then, ingat satu pekara…banyak menteri2 dalam kerajaan wat benda xelok??? vcd lucah…rasuh….bunuh???? napa diorang dikaitan dgn benda2 yg mcm tu…n banyak daripada suma tu….ada bukti yg kuku…napa nak cakap ttg org len sedangkan diri n apa yg kita sokong tu xbetol????
    jgn ckap b4 fikir…..tuan guru nik aziz vs paklah
    kalau nak cakap bab ilmu kemodenan..ilmu keduniaan…cakap dgm paklah..tp kalau nak cakap pasal ilmu keagamaan…ilmu alam akhirat…alam yg kekal tu…cakap dgn tok guru…jd rakyat berhad wat pilihan….ygn nak kenunding jari antara satu dgn yg lain… islam hadhari….why not paklah x betolkan ap yg xbetol disekeliling paklah sebelom paklah nak cakap pasal islam hadhari…islam kita wat atas nama yg maha agung..ALLAH… bukan untuk glamer…pandai cakap apa sebenaqnya islam hadhari… tp xpraktik….

  7. pak lah sabar je la,diaorg yg ckp mcm 2 sbb x de ddkan,thank about belanjawan 2009.bnyk yg pak lah dah tlng rakyat

  8. XEN pndai u wat pantun hehehehe khairy lg dpT kat dia PUNAH!!! negara TERGADAI!!!! malaysia LORRRR

  9. Asalamualaikum WT Pak Lah,
    ‘UMNO DULU,KINI DAN SELAMANYA’

    UMNO dilihat oleh setengah pihak semangkin lemah dan kurang berperanan sebagai mewakili warga Melayu dan bumiputra dibumi sendiri, adakah ini satu kebenaran? Atau perancangan pihak tertentu dalam UMNO sendiri atau suatu kesan daripada serangan parti lawan yang tidak senang kepada kekuatan UMNO selama ini.

    Pilihanraya Ke 11 BN memenangi majority terbesar dan paling membanggakan Terengganu telah kembali kepada BN. UMNO berjaya menguasai keseluruhan DUN dan Parlimen Malaysia. Timbul pula pandangan bahawa BN tidak perlu terlalu kuat. Persoalan sekarang:

    1. Siapa yang memberikan pandangan BN tidak perlu terlalu kuat?
    1.1 Apa motifnya
    1.2 Mengapa ada ahli UMNO sendiri berasa tidak ‘selesa’ atas kekuatan BN.
    1.3 Adakah ia berkaitan dengan pembebasan Dato’ Seri Anwar Ibrahim.
    1.4 Siapa yang paling kuat menentang kemasukan DSI dalam UMNO selepas pembebasannya, jika pun DSI ingin bersama kembali kepada UMNO? Atas dasar apa mereka menentang? Penyatuan Bangsa Melayu dan Negara Malaysia? Atau kronism?
    2. Selepas pilihanraya ke 12 suasana dan iklim UMNO khususnya bertambah ‘HANGAT’ kesalahan dituding kepada Pak Lah seorang, dimanakah peranan Timbalan Presiden, Naib Presiden dan MT UMNO. Adakah selama ini mereka hanya ‘PAPET’ yang sememangnya tidak berfungsi? Atau menyepi diri takut duduk dibelakang Pak Lah kerana serangan bertubi daripada mantan PM yang menyerang pucuk pimpinan UMNO sejak sebelum dan selepas pilihanraya ke 12 tersebut. Malah telah mengugut secara keluar darpada UMNO mungkin dengan harapan ramai yang akan menjejakinya. Kini mungkin setelah andaian dan teori tidak terlaksana berusaha kembali kepada UMNO.
    2.1 Apakah motif semua ini berlaku?
    2.2 Adakah kerana rasa kecewa ‘PROJEK MEGA’ banyak yang terbatal?
    2.3 Atau kerana Pak lah dengan bantuan Menteri Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab dengan undang-undang berhasrat ‘MEREFOMASIKAN’ system kehakiman Negara dan BPR? Persoalannya sekarang, apakah kesan terhadap refomasi kedua-dua JABATAN tersebut?
    2.3.1 Adakah ini membimbangkan sesetengah pemimpin UMNO dulu dan sekarang?
    2.3.2 Apakah kesannya kepada ‘mohon maaf’ kerajaan kepada bekas-bekas hakim yang dipecat zaman Tun M dahulu.
    2.3.3 Bagaimana dengan kes PEWAJA,MAS dan peristiwa perdarah MAMALI, proses pengharaman UMNO dan banyak lagi, yang mungkin kesan REFOMASI DUA JABATAN tersebut memberikan ruang dan peluang untuk memungkinkan dibuka kembali?
    2.4 Mengapakah YB Tan Seri Mahyudin Yassin Naib Presiden UMNO begitu lantang bersuara supaya Pak Lah cepat-cepat turun daripada jawatan Presiden UMNO Malaysia.? Apakah motif sebenarnya? Adakah demi agama, bangsa dan Negara Malaysia tercinta?
    Semua persoalan ini perlu dihalusi dan difikirkan dengan sebaik, sehalus dan sematangnya oleh semua ahli-ahli UMNO yang selalu digunapakai oleh pimpinan tertinggi UMNO yang berkepentingan ‘sebagai kononnya’ ‘ KEHENDAK AKAR UMBI’ untuk menyokong kehendak dan citarasa mereka pada hal semua ini andaian mereka semata-mata. Demi untuk memberi bonos kehendak dan hasrat mereka.

    Akhirnya bersama kita berdoa supaya ahli-ahli UMNO diberikan keikhlasan dan kematangan dan ilmu yang hebat oleh Allah Yang Maha Mengetahui dan Maha Adil kerana dengan keikhlasan, kematangan dan ilmu sahaja yang boleh menyelamatkan UMNO untuk kekal ‘ UMNO dulu, kini dan selamanya’

    Coretan oleh:
    Salahuddin bin Jantan
    KC UMNO Taman Mawar Fasa 5 Bahagian Pasir Gudang, Johor D.T.

  10. IKUT SANGAT KHAIRI TU!!
    habis harta melayu dia jual..

    ‘anak kecil main api terbakar jarinya yg sepi air mata darah bercampur keringat BUMI DIPIJAK MILIK ORANG’…

  11. […] have the warkah untuk Pak Lah which to-date I get 110 comments/complaints for the PM. I hope our rakyat will also send their […]

  12. assalamualaikum

    Pah lah, perdana menteri yang saya hormati. Semoga Pak lah berada di dalam situasi yang tenang dan barakah lebih2 lagi di bulan ramadhan yang mulia ini.

    Saya hanya ingin meluahkan rasa ketidakpuasan di atas sistem penguatkuasaan pendatang asing sebagai pekerja di negara ini terutama pembantu rumah. Cuba bayangkan kos utk membawa maid ke negara ini makin meningkat at least 2000+(paling murah), but bila maid ni datang… buat hal.. lari rumah.. majikan kena bayar denda and need to pay duit tambahan utk dapat maid baru.. At the same time need to bear the cost of nursey while waiting for the new maid.. Saya sebagai pekerja yang mempunyai gaji tetap pun memang rasa terbeban. Tak nak ambik maid, kos nursery pun bukan murah unless anak 2 orang ok lagi. And I think maid2 esp dr indonesia ni makin menjadi2 kerana undang2 negara kita terlalu telus utk they all.. Kalau lari kena tangkap… hantar balik indonesia… So they bear no responsible. Kalau tak kena tangkap bermaharajalela kat malaysia. Kalau lepas blk indon bleh masuk balik negara kita dgn different identity and the event repeated. Itu masalah sosial kita tak settle.

    I just nak propose.. not to burden the majikan (i mean rakyat kita sendiri) dgn those denda2 yang membebankan dan kalau bleh those maid yang lari and dapat tangkap boleh dibuat sesuatu dgn undang2 kita spy they all rasa susah and terbeban. Cthnya dipenjarakan dan di beri keje di penjara tapi gaji di pulangkan semula kpd majikan asal. Setakat ini rules byk ke arah kebajikan maid and banyak menguntungkan agent. Sampai maid tak elok dia supply bila nak hantar balik negara indon majikan juga yang kena tanggung sedangkan they all sebagai peniaga ttp customer yang kena rugi.

    This problem now is like a routine and regular problem amongst us. I just got maid yang i dah bayar RM5500 but ran away after 1 wk… I work as a prof in govt sector and my work perlukan commitment yang kuat but with these prob… i have to take EL etc. I hope u can forward this to whoever responsible. Taking new maids now is like “berjudi” really depends on luck.

    Thank u for you attention and kindly do the needful.

    Wassalam

  13. ass’kum,

    saya sebagai rakyat malaysia hanya mahu satu sahaja. keamanan dan kesejateraan. moga dapat hidup dan beramal ibadat. andainya huru hara malaysia ni mana lah nak pergi….moga allah lindungi kita semua.

  14. i see thing in different ways…
    i hav my own opinion…
    i luv my country so much….

    “do nothing when u noe nothing”

  15. “do nothing when u noe nothing”

    dun make chaos, i mean……..

  16. Kepada,

    di sini apa ingin saya kongsi bersama pak lah, peragai ketua umno bahagian bukit gelugor, macam hantu raya, dengan ajk dia. sejak bahagian bukit gelugor ( umno ) diujukkan belum ada atau berlaku pemilihan ketua-ketua, bahagian, wanita, puteri kenapa ? hanya berlaku sekali ini mesyuarat agung yang terbaru, dimana pemilihan ketua pemuda bahagian sahaja, ajk bahagian di lantik oleh ketua bahagian, ketua wanita dan puteri yang di lantik oleh ketua,
    awat dia ingat bapa dia punya ka …umno ini, pak lah pun satu awat dah jadi burung hantu kah… dok main dengar cakap dato` omar, awat takut kat dia kut,, dia ini orang tawar ( kedah ) suruh dia balik kampung lah dia ingat kami orang gelugor takut kat dia, dia lah rosak umno bukit gelugor, siapa dia suka , dia angat , siapa dia tak suka dia buang, tengok apa dah jadi bahagian jelutong, 18 cawangan ditutup ahli=ahli depa pi mana, pi masuk PKR , awat pak lah bodoh sangat, hang dengan anak menatu hang sama, menatu hang gila duit dan kuasa, anak hang gila harta, sudahlah kalau tak boleh tadbir nagara letaklah jawatan,
    hindu gila ( hindraf ) awat yang bagi muka sangat, sampai depa buat gila pagi raya, tu pun tak pa , depa merusoh lawan yang dipertua agung
    pun takpa, dah tangkap hang boleh lepas pasai apa? ini yang terbaru nak tubuh jawatan baru dalam BN timbalan pengerusi dari orang cina pula, ini semua cara nak hapuskan hak -hak orang melayu, kalau hang ikut lah ,pak lah hang gila kuasa, hang tak tak kami orang melayu bumiputera lani dah tak ada apa-apa dah, mana tak ,orang hindu, cina masuk melayu,yang banyak lah, dah dapat hak bumiputera, apa punya gila, cakap masih hindu dan cina, kutuk melayu ( hang tau depa dok kata apa, orang melayu memang bodoh bagi duit dengan permpuan depa lupa, dunia ) hang tak malu kah pak lahn oooooooooiiiii
    ini kami minta tolong kat hang, tolong buang Dato Omar ketua bahagian bukit gelugor, sebelum bukit gelugor linkup jahanan, baca dan piqik,

  17. lo bn haprak minyak trun spoloh sen barang nek bek x payah trun

    bangang tol p la mampos luuu

  18. Asw Pak Lah..

    Bukalah mata untuk melihat rakyat yg mahu usaha dan minat macam2 biz yg masih kurang kemampuan keewangan untuk dibantu. kita ada macam2 peruntukan tekun le, amanah ikhtiar la, iks le macam2 tapi yg betul2 perlu tk dapat pun …nk usahakan pertanian..,,hnaya org berani teroka cara haram je..kita ni klu teroka pasti kena pindah kena sita, yg lain sampai beranak pinak kat tanah haram tk jadi apa pun.per la malang kami ni yg gologan sederhana nk tambah reezeki tk de ruang tersepit ditengah2 antara dua kategori miskin dan kaya..cuba le tengok2 balik pegawai2 yg dilantik tu bagi le ruaang pada yg bercita2 yg ada wawasan untuk diteruskan , jgn “terstop dek macam2 kerenah dan biokerasi yg rumit”

  19. Bravo Lilian,
    Just came across you punya website tapi sekarang ni I’m in a hurry. Salahuddin Ayub is coming to our place and I’ve got to be an escot to one of the speakers (a lady). I’ll read the rest of ur posting later. Super2 briliant and keep up the brilliant work.

  20. Salam sejahtera,

    Saya merupakan anak jati Sabah, non muslim , berumur 26tahun dan teringin untuk berkhidmat dengan kerajaan. Saya telah mengisi borang SPA8 sejak 18tahun lagi dan hanya d panggil temuduga sekali sahaja (selepas peperiksaan SPM). Selepas habis tempoh setahun, saya tidak pernah ketinggalan untuk memperbaharuinya kecuali pada tahun 2001-2005 saya tidak mengisi orang tersebut kerana berpeluang melanjutkan pelajaran ke universiti. Saya juga pernah mengisi beberapa borang jawatan kosong untuk berkhidmat dengan kerajaan tetapi sampai sekarang belum mendapat apa-apa tawaran.

    Apa bermain d fikiran saya ialah apabila pada awal tahun ini ada rakan saya yang mendapat 2 tawaran temuduga (SPA8) sekaligus sedangkan baru pertama kali memohon…. Saya cuma ingin bertanya, bagaimanakah cara pemilihan yang sebenarnya untuk masuk ke jabatan awam? Jika berdasarkan pendidikan, kita mengisi jawatan berdasarkan kepada kelayakan…..

    Sekian terima kasih…

  21. jangan nak question kerajaan tentang apa yang anda tidak puas hati..tetapi pesoalkan apa yang anda telah berikan kepada rakyat malaysia..selama berpuluh tahun anda hidup di malaysia ada ker masalah yang anda hadapi seperti di negara-negara lain..majulah ke depan jangan mundur dan sentiasa menyalahkan orang lain…tq

  22. Saya sokong dengan kata-kata Aida (June 8th2008) renong-renogkan lah…….

  23. apsal la kutuk teruk sgt..xbezla mcm ni..kita hdup dlm satu AGAMA satu NEGARA…klu bukn kita yg support ngra kita sape lg….psl politik bgsa haru biru…bgsa len tepuk tgn..malu2..da la kita ckp ni bukn xde amek kira mati nnt..bek tutup mulut dr bukk mulut…

  24. xska tgk sstgh org ckp ikut sdap mlut tp mkn duit krajaan gak..ktgori pe .lg satu xpyhla nk kutuk mcm2, dia buat pepun xde kena mgena kaco dalam lua psl ank bini kita kn…cuba dok diam jap selawat tarik nfs dlm2 den pk positif ….cuba compare pejam mata sjnk antara ngara kta yg aman damai dgn ngara kucar kacir mn kita plih..jgn jdkan sebb polotik ngra hncur byk da trjdi kat ngra luar..bila dah jd cmtu kita nk mntk tolg sape msg2 sndr pkir…..sy xskong mn2 tp daz my opinion nothg 2 say 2 me k…

  25. tolong pm mempertimbangkan pilihan raya di bukit selambau .mic pasti akan kalah dengan datuk v.saravanan kaum india di sini tidak suka akannya.ariman arumugam seorang leleki yang pernah memasuki penjara.datuk ganesan juga dibenci oleh oleh kaum india .harap PM mempertimbangkan hal ini .kalau PM tidak mengambil tindakan …BN akan kalah dalam pilihan raya ini .terima kasih

  26. Assalamualaikum Pak Lah,
    Saya ingin meminta jasa baik daripada Pak Lah untuk menolong kawasan kampung saya seperti yang tertera surat aduan dibawah.Untuk pengetahuan,saya tak tahu kepada siapa untuk membuat aduan..saya harap Pak Lah dapat menolong kami…

    Rosdi bin Md Hassan ,
    Batu 50 ½ ,
    Jalan Telaga Batu ,
    08200 , Sik ,
    Kedah . 14 hb Mac 2009.

    …………………………………………………………………………………………………….….

    Ketua Bahagian ,
    Naik Taraf Kampung ,
    Cawangan Sik ,

    Tuan / Puan,

    Per ; Permohonan Lampu Jalan Dan Jalan Berturap.

    Saya seperti nama diatas ingin membuat permohonan kepada pihak tuan agar pemasangan lampu jalan dan jalan yang berturap dapat dilaksanakan di kawasan kampung saya.

    2- Untuk pengetahuan pihak tuan , keadaan kampung saya di waktu malam terlalu gelap yang boleh mengakibatkan kemalangan.Sebelum ianya berlaku , saya memohon agar pemasangan lampu jalan dapat segera dilaksanakan.

    3- Untuk pengetahuan pihak tuan juga , laluan masuk ke kampung saya adalah laluan tanah merah yang sememangnya belum dinaik taraf.Ianya akan bertambah buruk jika musim hujan.

    4- Saya mewakili penduduk kampung ini , amat berharap agar pihak tuan dapat mempertimbangkan permohonan saya dan kami juga amat berbesar hati jika permohonan ini dapat dilaksanakan.

    Sekian.

    Yang Menjalankan tugas ,

    ………Rosdi…….
    (Rosdi Bin Md Hassan )

  27. wahai semua pembaca blog ni..segeralah bersyukur dgn apa yang tlh disediakan utk kita sume…yang menentang pak lah,,bagus sngat ke??setakat dok tadbir keluarga boleh r cite..ni nk tdbir ngara tau!jgn melempau..tanpa paklah n kerajaan,mungkin anak2 korng or korg sume dok tepi jln jual petai..cuba pikir baik2 pe yg aku ckp…subsidi yg kerjaan bg teramat byk..hingga ngara2 sberng pun selut dgn kprihatinan krjaan kita..knp boleh berlaku org thai msk kelntn ari 2 utk isi minyk moto n kete?knp blaku pyludupn gula,grm,tpung ke luar ngara?tau knp?sbb hrga brg kprluan ni lbih murh di neg kita…tong gas yng mkcik2 yg tak bersyukur ni pakai 50% krjaan yg byr tau!klau x,tak mkn r korg sume..buku teks kt sek sume ditnggung kerjaan..kalo tak bodoh lah anak2 korg..ingt..idup kt dunia kjap je..jgn nk byk songeh plak..da kire ckup bek lah krajaan mampu perthankn negra dri peperngn mcm kt palestin sana..kalo berlku mcm kt palestin 2..masa 2 br sume nk pikir bersyukur..kalo x,mcm2 nak..ingt..skali tuding jari kat org,4x tuding jari pada diri sendiri tau

  28. saya teramat skong ngan ABOY BN..jom Aboy…kiter perthnkan pemimpin kita yg tlh byk berjasa pd neg tercnta…pd mereka yng trut sygkn pemimpin kita,mari kita berstu hati…pembngkng mana tau makna bersatu…yng mrka tau,tido,mkn,maki org,wat demonstrasi jlnan,maki sultan,n mkn harta kerjaan…..

  29. Salam sejahtera Dato Seri, saya adalah salah seorang diantara hampir 3 juta bangsa india di Malaysia mengambil kesempatan disini untuk mengucapkan ribuaan terima kasih dan tahniah diatas kepimpinan dato seri. Walaupun kami tak semewah kaum lain,tapi kami perlu terima hakikat yang tanpa usaha bukannya nak menharapkan tuah datang bergolek.dan sekali lagi saya ucapkan ribuan terima kasih kerana meluluskan pengambilan ramai kaum india dalam sektor awam termasuk saya sendiri..yang telah aplly dari tahun 1994 dan akhirnya saya berjaya juga pada tahun 2005. saya doakan dato seri panjang umur dan sihat.

  30. saya rasa terkejut apabila nama datuk ganesan diumumkan sebagai calon BN. Beliau seorang yang gilakan duit sehingga pernah menipu pelanggannya sendiri beberapa tahun lepas.untuk membersihkan namanya isterinya yang tidak bertauliah dipersalahkan. Jika beliau menang saya pasti nasib penduduk bukit selambau tidak akan berubah kerana beliau pentingkan diri sendiri. sekian.

  31. harap PM mendengar takdir bukit selambau .Calon BN di bukit selambau selalu selamba dengan tindakan beliau ..Kenapa Ganesan hanya turun padang apabila berkempen ? Adakah isteri Ganesan seorang peguam ? Adakah politik wang masih bermain di dalam poket ganesan .Ganesan pernah bercakap dialah Obama bukit selambau .Malang tidak berbau dia bukan obama tetapi osama yang hanya ingin menirup darah .Calon BN yang terdahalu adalah lelaki yang terbaik bagi BN.Beliau telah hilang pekerjaannya demi nasib rakyat .Oleh itu harap PM membuat keputusan dengan lebih berhati-hati .Dengar pepatah ini wahai rakyat ku lu sana buat lu sini buat tak boleh situ pun tak boleh apa pasal???? Saya telah melihat cara kotor PKR yang mengunakan wang untuk membeli Calon bebas .Calon bebas Jayagopal hampir terperangkap dalam jerat PKR.Arumugam,bekas adun bukit selambau dibeli oleh PKR.Dan sekarang dia dapat beli motor yang mahal untuk anaknya ,membeli kereta baru ,malah bercuti di luar negara.Dia tidak pernah buat apa-apa untuk rakyat bukit selambau .Lebih-lebih lagi dia menggunakan duit rakyat untuk isteri-isteri kesayanganya. Hanya Tuhan dapat membantu kita.harap PM mempertimbangkannya.assalaimulaikum…..

  32. BN speak of development for the country promoting national product such as PROTON. PAS speak bringing the true Islamic to rule nation. DAP same with BN maybe will impose heavy tax like singapore to quickly develop. PKR only speak of corruption, and insulting other people + teach people how to civil disorder never speak of development. Overall…. BN,PAS and DAP can create a great nation if they work together sadly this wouldnt happen… maybe not yet.. but someday

  33. the most brilliant idea 2009 malaysian…hahaha

  34. Utk semua chating diatas,

    Sorry la i menyelah, mungkin i x baca habis youa all punya komen

    Just nak tanya you all espeacially yg kerja ngan goverment.:-
    1.tiap2 bulan you all amik gaji 2 buat ape. kalo you all rasa parti pembangkang 2 bagus sgt kerja je ngan diaorg x payah nak makan duit kerajaan BN
    2. Anak2 you all sekolah selama ni parti you all support 2 ke yg tlg.
    3. Selama negara merdeka ni PR ke yg memerintah menjadi aman dan setahu i PKR yg suka buat kacau mcm org giler (sorry la ayat saya like you all said ayat karat.. hahaha)
    4. I selalu jugak nak cuba masuk PR ni tapi bila i joint you all punya kempen sorry la 2 say mcm org xde pendidikan agama yg cukup saje sbg cth parti Pas memperjuangkan agenda islam tetapi di dalam islam kita sama sekali dilarang membuka aib org. sorry la bagi chinese people maybe you all x berape tahu ttg agama islam but for islam perple i thunk they shuld knoe right ataupun dia saja buat2 x tahu.
    ok la i tahu lagi bnyk i keluarkan lagi you all sakit hati sbb you all ni semua kan kurang kesabaran .

    hahaha.

  35. aku sokong kerajaan skang ni.aku xpedulik saper pun.aku paling benci ngan pembangkang.keamanan negara bukan pembangkang yang bagi.kerajaan yang bagi.aku xkan izinkan cina or india yang memerintah negara ni.aku sanggup jihad untuk menentukan dan mempertahankan ketuanan melayu dibumi malaysia.HIDUP UMNO.HIDUP MELAYU

  36. saya mencadang kan agar setiap bangunan besar agar dipasang penapis udara bagi mengatasi masalah pencemaran udara di negara kita sekarang…sekurang kurang nya ianya dpat menggurang kan masalah pencemaran udara di negara kita …saya harap ada maklum balas dalam hal ini………

  37. ada satu lagi yang saya nak cadangkan .macam org yang ditahan di puat serenti..sebelumdi masuk kan di pust serenti ..dia mesti dimasukan dilik gelap…saya cadangkan apabila masuk waktu solat ,,,bagialah peluang bagi umat islam menunaikan solat…supaya ia dapat merapat kan diri nya kepada allah s.w.t….saya harap cadangan saya ini disuarakan….

  38. […] And for fun, read this http://www.chanlilian.net/2008/03/03/warkah-untuk-pm-pak-lah-sent-a-personal-letter-to-me/. […]

  39. asalamualaikum……..sya amat menyokong dngan pentatbiran pm….tentang usaha dakwah….awk amat baik smasa pmerintah…ttpa bnyak yang tidak berpuas hati denan usaha agama……biasalah syaitan amat tidak suka dengan usaha agama…..

  40. salam 2 all….i memang trkejut lepas baca blog ni..mcm2 pandangan pada bekas pm kta ada…tp ape2 pun sya nak ucapkan syabas dan thniah kpa pak lah coz slama ni pernah brtungkus lumus mntadbir negara.wahai saudara dan saudara yg mmberi dan yg mmbaca koment2 di blog ni,u all rase kta kat dunia ni hanya mementingkan politik semata2 shja ke?bila ada kejayaan yg di buat oleh pemimpin korang puji dan bila ada kesalahn mereka walau sekecil kuman pun korang dah mula kutuk mereka…padahal apa yg korang nikmati yg melibatkan kesenangan sekarang ni pun smua atas jasa pemimpin2 kta..sory la i xtujukan kata2 ni untk sesiapa just nak kta renungkan bersama je…seharusya kta sebagai rakyat perlu mmberi sokongan kpada pemimpin bukan hanya tahu meletakkan kesalahan kpada mereka, kalau btul kta rasa kta hebat cuba lah letakkan diri kta di tmpat pemimpin,u all lihatla u all mammpu ke pikul tgas yg berat2 lau rase xmampu jngan nak menyindir orang lak….
    memang btul pemimpin kdang2 buat silap coz mereka2 bukan malaikat tp kta sebagai orang dan rakyat yg sentiasa menjadi pemerhati kalau nak tgur boleh tp tegurla dengan cara yg lebih sopan c kit k…
    sory la ayat i memang cincai c kit…soryla lau ada pihak yg terasa k…
    salam…

  41. pebenda lahr korang nih…cuba korang pikir ih,PAS tu nme je pentadbir islam tp cra mentadbir mangalahkan org xda akal!mcm tu ka kita ptut sokong??at least BN mentadbir dgn cra yg btul event juz ‘muka-muka’ sebenarnya.aq pun xsuka cre pak lah pimpin ngra kta nih..tp klu bleh kta sokong lah pemimpin melayu..kalau pemimpin kita indian or chinese,aq rse pupus melayu.lesap mcm tu je..think it!korang xsyg bangsa s’dri ke??