Get Adobe Flash player


Dr Khir Toyo – Blogger paling berdedikasi

Sebagai rakyat Malaysia dan juga seorang blogger, saya amat terharu dengan dedikasi Dr Khir Toyo terhadap blog beliau.

Pada 8hb April – 2008, Dr Khir Toyo menulis di blog beliau :

saya akan menunaikan ummrah pada 9/4/08 hingga 18/4/08.

(to you clueless guys, it means Dr KT has gone to Mecca)

Thursday, April 10, 2008 – Dr. Khir ada menulis bukan satu, tapi DUA blog pos :

Ladang Babi Mega: Satu Komentar
EXCO Kanan kerajaan negeri Selangor, YB Teresa Kok ketika mengumumkan kelulusan pembinaan kandang babi moden dengan bajet RM 100 juta mungkin tidak menyedari sensitiviti isu ini. Beliau dengan bangga membuat pengumuman tersebut (walupun bukan di bawah bidang tugasnya) seolah-olah itu merupakan hadiah dari kerajaan negeri Selangor yang baru.

Yang menyedihkan, apabila tersangkut dengan kemarahan masyarakat, kerajaan negeri mula mencuci tangan dan menyalahkan kerajaan Selangor semasa pimpinan saya. Justeru, saya fikir adalah perlu untuk saya menjelaskan beberapa perkara.

Dr Khir, you are a blogger, I am also a blogger. I may not be anyone but I know a provocative post when I see one. Oh I forget, I have been a blogger much longer than you, hence, in terms of blog age, I am much more matured.

And while Dr Khir Toyo is carrying out his umrah…..Dr Khir has not forgotten his blog. On April 11 2008, he made another entry. And the excerpt of it:

Saya harap penjelasan tambahan ini dapat menjernihkan keadaan dan memberi persepsi yang jelas kepada umum mengenai apa yang telah diluluskan dan apa yang belum.

IMHO, Dr Khir, this babi issue is a non-issue if ‘bloggers’ are more responsible. With power (of having a blog) comes responsibilities. And that means not stoking the racial issue where these bunch of dirty, smelling, stinky pigs farms are concerned.

As far as I know, the local TV stations never use the word ‘babi’ for a long time already and always refer as ‘khinzir’ which is a nicer reference as babi has been used as a slur. But saya sendiri dengar di RTM 1, semasa berita perdana, the newscaster repeated over and over again the word babi. The news clips showed the shits of the pigs.

You know what? Even we Chinese hate pigs farm. It smells from miles away. If this mega pig farms can solve the problem of bad irrigation and provide a healthier environment, it should be something we support. It is better to have one location than to have smaller pigs farms all over the country.

And the paling bodoh punya bodoh people who shouted that the government is using tax payers money to build pigs farms to benefit the few taukeys, don’t be stupid lah. In the first place, bila kamu bayar Income Tax? You think we Chinese taxpayers will not scream murder if that few hundred millions are used to feed the pigs’ farmers? Come on lah, Dr KT, tell your colleague Sharbery Cheek to be more responsible in reporting news. We know very well the RTM 1 news are channelled to all the kampung folks, mostly Malays. How do you think they will feel to see that kind of news and also the word babi over and over again?

Oink!




34 Responses to “Dr Khir Toyo – Blogger paling berdedikasi”

  1. šŸ˜† Oink Oink Oink

    Anyway No need to waste energy about on him.
    To me he is expiry milk, drink it get food poisoning

  2. its amazing, isn’t it. i have no doubt that in mecca is quite high tech and maybe got wi-fi everywhere but going on pilgrimage, or even mini pilgrimage, you want to focus on God. not pig farm issues.

    say, if i go to visit the Pope in Holy See or Jerusalem i wouldn’t give a damn about blogging anymore – ye lah kan, nak focus cuci dosa. i think DKT very semangat lah!

    kesian babi always kena hentam wan. blame the farmers lah, don’t blame the people who eat them. jackass tv..

    oink oink

    [p/s:my words all became non halal. sorry and paiseh!]

  3. “If this mega pig farms can solve the problem of bad irrigation and provide a healthier environment, it should be something we support.”

    Truth to be told, I personally do not have a problem with it either. But I have an ear to the grassroots and many are very unhappy with the proposed project. In fact “very unhappy” is an understatement. If the Pakatan Rakyat does not want this discontentment to be translated into votes against them in the next GE, they should scrap the BA ALIF BA YA project.

    Like I said, I don’t have any problems with it but others do not think the same way as you and I do.

  4. babi tu kan makhluk tuhan juga….

    dan terima kasih di ucapkan buat khir toyo kerana melaksanakan kelulusan pembinaan kandang babi moden bnernilai rm100 juta sejak dari bulan januari lagi.
    yang sebenarnya khir toyo beria ria menjadi batuapi kerana dah tak boleh rasuah lagi.
    tak payah lah hijrah berumrah kalau hati masih serong dan curang.

  5. First of all, I dont see a problem if there’s plan to develop a modern and environmental pig farm (if it’s going to be realize).

    Pig (or I prefer to call it khinzir; babi sounds really rude anyway) is another creation of God, but why it’s forbidden in Islam, that’s another story.

    I have nothing against people who consumed pork for their meal. Why? Should I?

    Cheers!

  6. DKT go Mecca also fast fast go on9 to blog.

    5xmom says : Sorry hor littlepolaris, I have to edit the comment a bit or later I no more BKT to eat for the rest of my life.

  7. No. 1 – It is a known fact that many pig farms have deplorable standards of hygiene. That, we blame the pig farmers. I have seen some cases of prosecution and how the wastes are being discharged in an irresponsible manner.

    No. 2 – It was reported by Pakatan that this project is self-funded and no tax payer’s money is involved. So, money is not an issue. If Pakatan claims that it is coming clean and transparent, we will put them to task if it is found that tax payer’s monies are used to fund this project (when they deny it).

    No. 3 – In light with no. 1 above, what’s the issue with building a modern facility (with own funds) to house all the pig farms together with an assurance that there will be no more dangerous effluents (as they will be converted to biogas)? If at the end of the day, this project continues to spew out waste and endanger the environment, by all means charge the owners in court and close down the facility. That will mean the end of their investment. Do you seriously think people are willing to put in RM100 million of their own money to risk with continued pollution? Use your head lah woi!

    No. 4 – Toyo? The only thing I admire about him is his command of the Malay language….if at all the blog is written by him. Whether he uses the language in a responsible manner is another thing altogether…

  8. Laa…..tak payah nak jelaskan laa isu babi ni. tv dah jelas kan….yg rakyat nak dgr skrg ni adalah penjelasan dr MB yg baru sbb dia langsung takde peluang nak jelaskan……cubalah kita berlaku adil sedikit. kita semua ni makhluk Tuhan…..kita tak takut ke pada Tuhan yg menjadikan kita. Esk lusa kalau kita mati sedang kita tak berlaku benar mcm mana? Klu krjn selangor pimpinan dato’ dah luluskan projek tu…ckp je laa terus terang dan MB baru ni lulus dgn peruntukan yg besar sbb taknak adanya pencemaran…tak ke ok namanya tu? babi kat selangor ada lebih 400,000 ekor…knp dulu tak bising masa dato jd MB? dan masa tu pencemaran tersangat teruk…yg TV siar tu mmg nmpk teruk sgt…takkan nak salahkan krjn baru? tak logik klu 33 hari terajui krjn selangor n buat kandang babi then pencemaran dah teruk sebegitu…pikir laa skit klu nak memperbodohkan rakyat pun……

  9. […] on her role as Senior Exco on this issue by various irrelevant and irresponsibleĀ people. Even my sis Lilian also beh tahanĀ with Khir Toyo on hisĀ ”fervant”Ā criticismĀ on this […]

  10. Babi ke apa ke itu perkara remeh, yang penting sangat2 sekarang Umat Melayu Yang beragama Islam tu jangan bertindak ikut kata hati.

    Ingat wahai bangsa ku… sahabat sesama Islam lah sampai Akhirat.yang lain tu setakat Dunia je. Kalau dapat apa apa pun segala macam dari orang itu ia hanya setakat Dunia ni je.

    AI FATIHAH lah sedekah yang diRahmati Allah

  11. Islam di perbodoh oleh musuh Islam., sampai sanggup berbunuhan sesama sendiri, sekarang bibit itu sedamg di baja Di Malaysia. Jangan lena dipangkuan musuh.
    JANGAN TIDUR DALAM HATI MEREKA

  12. APA APA TERJADI PADA ANAK CUCU BANGSA MELAYU AKAN DATANG PEMIMPIN MELAYU SERANG HARUS BERTANGGONG JAWAB.RAMAI DIANTARA MERAKA INI HANYA UNTUK MEMUASKAN NAFSU DARI FIKIR APA AKAN JADI PADA BANGSA AKAN DATANG

  13. ye ke…sy arap btol la apa yg datuk ckp kan…
    tapi takkan dlm masa 2 minggu semua urusan perjanjian hakmilik tanah boleh siap dgn cepat…. šŸ˜† takan siap dgn cepat…erm apapun good luck

  14. Babi, khinzir, tonyok. Semua sama aje. Pasal dia hentam makan apa aje, dia punya najis pun….harum!!!
    Aku punya teka pasal projek MEGA TONYOK FARM (MTF)ni, macam ni.
    Sebagai orang politik dan ketua negeri, dia orang kena layan permintaan dari semua orang. Nak cakap tak boleh terus, nanti kena cap tak adil. Jadi luluskan aje.
    Kita kena faham, sebelum projek boleh dimulakan mesti kena dapat macam macam punya report (EIA la, apa la itu la ini la…macam macam la la..)
    Jadi, orang politik yang pandai, dia akan gunakan semua dalih ini untok menolak atau menerima untok prijek ini.
    You orang semua, jangan sentimental sangat.
    Ingat ya, setiap sesuatu itu mempunyai “OPPORTUNITY” towards another.
    Bagi the new MB, this is an opportunity to show he’s ADIL and put the blame to KT(prevoous MB la..)Tudoh macam macam.
    Kalau new MB boleh batalkan lain lain projek yang telah diluluskan oleh KT, apasal tak batalkan MTF ni.
    Bagi KT, he has to approve the project in order to gain the Chinese confidence and votes, but deep inside the heart will find ways and mean to bla…bla… bla..cancell the MTF.
    SO YOU ALL… PLEASE UNWIND YOURSELVES. Orang politik dia punyak AKAL PANJANG.
    WOI MELAYU ! jangan sentimental sangat. Macam macam you orang dah dapat tapi tak dapat dikesan.Jangan asyik nak cakap pasal ketelusan tapi akhirnya membawa padah.

  15. ini masalah org yg duduk kat kawasan sekitar sepang je yg boleh tau kesan dari ternakan.kalau teknologi tu boleh hilangkan bau xpe! bagi PAKATAN tunjukan teknologi tu elok ke tak! klau boleh buang bau teknologi ni leh di buat kat kilang getah sekerap!

  16. Datuk Sri,

    Saya ingin memberi maklumat kepada Datuk Sri mengenai tuntutan Cupecs untuk melanjutkan tempoh pencen ke umur 58 atau 60. Minta tolong nasihatkan PM supaya TIDAK bersetuju dengan desakan itu kerana kami orang muda mengharapkan peluang untuk mencari rezeki juga. Kalau orang tua yang sudah lama hidup mereka di beri pecen pada umur sekarang, pencen mereka sama banyak dengan gaji permulaan kami. kalau 2 tahun ditambah maka terkumpullah 2 tahun penganggur lagi. Mereka itu seperti tidak ada anak untuk yang lebih lama untuk hidup yang belum ada pendapatan berbanding mereka yang kalau dipencenkanpun sudah ada wang pencen.

  17. kesian orang melayu. kena main sentimen sikit dah percaya. orang yang makan babi lah yang paling seronok sekarang ni. tocang pun sama naik macam ekor babi

  18. malaysia dah merdeka 50 tahun…. melayu, india, cina, dan lain-lain bangsa dimalaysia pun turut merdeka 50tahun….

    sayangnya… kita masis gagal untuk mengeksport hasil ternakan halal ke luar negara….

    tapi tahniah… dlm masa 2 minggu kebelakangan ini… malaysia akan menjadi negara pengeksport hasil ternakan….BAAAABIIIIII……TAPI HALAL KE HASIL DARI PENDAPATAN TU….. MAKLUM LE… HASIL CUKAI AKAN DIGUNA UTK KEBAJIKAN RAKYAT… PENDIDIKAN… GAJI K/TGN …

    UNTUK CINA OK LERRRRRR…. MASYUKKK…. UTK MELAYU ISLAM… PUN MASYUKKKKK GAKKK… TAPI KE NERAKA….. SANGGUP KERRRR…

    apa nak jadi dgn malaysia???? terutama kerajaan selangor….

    APA KOMEN DATUK SERI….

  19. Salam
    Wahai saudaraku sesama Islam,
    Ingatlah dan fikirlah bahawasanya Sepang dijadikan pusat khinzir terbesar,maka secara automatiknya penduduk Melayu akan segera beredar dari kawasan masing2 sebab apa?sebab tak tahan bau serta bermacam-macam lagi.Bila penduduk Melayu dah keluar maka akan datanglah bangsa lain yang akan menggantikan Melayu ni..so nanti akan adalah bermacam-macam pusat komuniti utk bangsa ini dan yang paling pasti iailah satu Universiti akan dibina disana kelak.So dimanakah org2 Melayu??.Dgr2 khabar Unisel tak lama lagi akan ada newintake from others race…camner anak bangsa kita?
    Bagi yang salah gunakuasa tu (rasuah ke,kayakan saudara mara ke )itu kita jangan menghukum mereka kerana saudara2ku kena ingat dan faham akan maksud ayat yang saudara2 baca ketika solat iaitu ayat Al-Ikhlas dimana Dan ENGKAULAH yang menjadi Raja diakhirat;tafsirannya dimana Allah akan membalas segala perbuatan kita walaupun sebesar zarah,jadi kita doakanlah agara mereka2 ini yang telah jauh ter….agar kebali kepangkal jalan…mudah2-mudahan bukankan Rahmat Allah ini maha luas.Kita sebagai rakyat pula kena ingat juga tanggungjawab kita sebagai pengundi akan ada balasannya esok dihari Akhirat.
    Pendekkata marilah kita bersama-sama berpegang teguh kepada iqtikad kita agar ISLAM serta kaum yang menganutinya sama2 terus bersatu dibawah payung jentera yang memerintah lebih2 lagi UMNO.
    Marilah kita berjuang utk masa depan anak2 kita kerana merekalah penentu masa depan negara kita.
    Nasihat saya kepada pucuk pimpinan UMNO sudah2lah bertelagah sesama sendiri…ambil satu pendekatan yang ringkas tapi jitu tanpa ada yang berasa hati..kami diakar umbi sentiasa menyokong dan terus menyokong…HIDUP UMNO—-Dulu,Kini dan Selamanya

  20. datuk seri,yg already lost in general election. is that rite….
    here i nk ask skit bout nape dasar paklah skang sume x make sense,sengal babi jd PM baik x yah.even sy tau yg projek babi selangor under ur conservation while u ar MB for selangor. tul x???
    so can u give me a comment about all this matters that i always try to figure out. u have to lose once n sooner u ar gonna be a loser coz people nowdays,have open up their mind and realize that we also have the power to change our country future.

  21. Yela – Oink off!

  22. nape la banyak sangat komen pasal babi.eh sejak bila rakyat malaysia ni pandai bersuara.masa kita org kene gasak dr 99 sampai sebelum pilihanraya korang rilek je.oklah bagus padal dah ada suara cuma cuba di hala kan kat umno dan BN tu.diaorg punya taik babi lagi banyak,tak nampak ke ?dah 5o thn la kalau buka mata hati mesti nampak.yg PR buat tu sikit2 cukuplah.nanti takda keje lain asyik nak jawap korang punya hal je.dah UMNO BN bantai.atau yg kuat komen tu org UMNO BN tak?

  23. […] (and now religious) unease through his blog post. Sometime back, I had voiced my dissatisfaction on Khir Toyo’s views on the pig’s farming in […]

  24. sama2 kit g tny ketu kg kt ldg babi 2…….tny gmbr sape tersengeh kt ldg babi jerman….hehehe…..

  25. salam,apa kah tindakan dr mahadir meninggalkan umno adalah langkah bijak atau isyarat kepada pak lah yg umno terlalu tenat hingga tidak boleh di perbetulkan

  26. KHIR TOYO YOU R A MALAY PIG!!!

    BABI Melayu!!

  27. salam wahai encik mahathir…apakah saudara
    beragama islam?apakah dr khir bkn islam? apakah salahnya org melayu?masyaallah taubatla saudara…Rasullullah pun hormat kat org yahudi.

  28. assalamualaikum, saudara sabangsa dan seagama, didalam negara yang mempunyai berbilang bangsa dan agama, mohon semuga seagama dan sabangsa hendaklah bersatu demi anak cucu kita dimasa-masa akan datang, janganlah kita fikirkan kuasa dan kekayaan sahingga sanggup kita mengadaikan marwah bangsa. ingat akahirat itu ada, neraka itu ada, maka pandai-pandai kita untuk jalan ke syorga. sebab azab dineraka amat berat.

  29. dulu hidung khir toyo mcm babi sekarang dah mancung,pelik kan???plastic suggery la tu…

  30. Salam..semua
    Aku ni sebelum ni memang selalu ngundi BN.tapi bermula pada pilihan raya baru2 ni dan yang akan datang aku dah tobat takkan sokong mereka lagi.
    bagi aku mereka dah terlalu banyak mengkhianati bangsa sendiri untuk kepentingan peribadi & kelompak mereka.
    saya amat sedih kerna masih ada dari sahabat kite yang masih lagi menyokong dan menaruh harapan yang tinggi kepada umno.
    lihat lah hasil didikan keatas generasi muda kita hari ini,rasanya semakin jauh dari didikan agama…masalah sosial langsung tidak dapat diatasi..macam mana kita mengharapkan umno untuk membuat persediaan untuk anak cucu kita akan datang.
    50 tahun memerintah..bagsa sendiri dok tahap tu jugok.yang maju bangsa lain.
    “bangsa lain yang maju,orang melayu cuma dihmpit kemajuan sahaja”

    cubalah sedara semua perhatikan.

  31. YB DATO, DI KERANCAKKAN PERSIDANGAN CAWANGAN2 UMNO BERSIDANG ADALAH DIHARAPKAN KETUA2 CAWANGAN BERSIKAP LEBIH TERBUKA DALAM MEMASTIKAN UMNO TETAP RELEVAN BUAT UMAT MELAYU.IA TIDAK SEHARUSNYA DIPENGARUHI OLEH KEMAHUAN INDIVIDU2 TERTENTU YG AKHIRNYA CWG UMNO ITU BAGAIKAN HIDUP SEGAN MATI TAK MAHU. JGN BERSIDANG HANYA UNTUK KEPENTINGAN BAHAGIAN DAN MAJLIS TERTINGGI,TETAPI PERSIDANGAN CWG HARUS MEMBERI RUANG YG SELUAS-LUASNYA BAGI AHLI2 UMNO UNTUK BERMESYUARAT MENURUT KEHENDAK PERLEMBAGAAN….

  32. rasanya yang memberi komen di dlm blog ini rata-ratanya mempunyai pendidikan yang bagus serta dikurniakan akal fikiran yang cukup sempurna.hentam sesama bangsa,pada org lain,adakah anda fikir anda cukup hebat,handal atau ‘hamsap’….. aaaa lu pikir la sendiri.

  33. aku pelik betul dengan puak2 umno ni. time ni la ada istilah ketuanan melayu,pastu tubuh pulak majlis muafakat melayu…. sume ni slps umno tak diterima rakyat.walhal hak keistimewaan melayu ada dlm perlembagaan.adakah bila umno tak berkuasa skrg melayu jadi terabai.bagi aku sbg org puak2 UM NO ni nak kan KETUANAN UM NO.

  34. Cuma nak tahu..

    Apakah yang dinamakan Melayu dalam perlembagaan?
    Apakah mereka yang murtad boleh diistilahkan sebagai Melayu?